Nem jönnek az érdeklődők! Ingatlanossal könnyebb?

Úgy látszik, 2022 a változások éve volt az ingatlanpiacon. A lényeg egy mondatban: Minden a feje tetejére állt.  Kicsit bővebben:

A háború kitörésével, a rezsicsökkentés részleges eltörlésével, a másfélszeresére emelkedett élelmiszerárakkal, a kétszámjegyű banki kamatokkal lényegesen visszaesett a kereslet az ingatlanpiacon, ami egyelőre az árakban még nem tükröződik (köszönhetően az ingatlan értékálló mivoltának), de már az eladók tapasztalhatják a kereslet esését. A tranzakciószámok folyamatosan csökkennek.

Általánosságban elmondható, hogy az eladók azt tapasztalják: elfogytak a vevőjelölti megkeresések, nem csörög a telefon, hiába hirdetik az ingatlant, az nem kel el a megszokott gyorsasággal.

Megoldást jelenthet- e erre a problémára egy ingatlanos megbízása?

Lássuk, hogy a válasz miért igen! 

Múlt és jelen (megdöbbentő, de itt múlt és jelen alatt egyetlen évet értünk) tapasztalatai:

A múltban sok esetben elegendő volt néhány fotót készíteni az ingatlanról, valamilyen hirdetési szöveget megfogalmazni, nem nagyon túlárazni (maximum kicsit, hisz úgyis licit van ) , feltenni a legnagyobb ingatlanos portálra, marketplace-re, és kész. Jönnek a hívások, releváns érdeklődések, a vevők licitálnak, néhány hét alatt elkel az ingatlan. Éppen emiatt a jelenség miatt volt sok ember álláspontja a következő: „Minek az ingatlanos, le tudom én is fotózni, és feltenni a „com-ra”. Ez közel sem jelentette azt, hogy a lehető legjobb áron, legkevesebb fejfájással, és leggyorsabban eladta a vevő az ingatlanát, mégis valahogy elkelt.

Jelen helyzet képét fentebb lefestettük, lássuk az eladókra váró kihívásokat:

Sokkal árérzékenyebbek lettek a megmaradt vevők, egy rossz árazással könnyen meghiúsulhat az ügyletünk.

Sokkal nehezebb vevőt találni, jellemzően a készpénzes vásárlókat. (hitelfelvételi hajlandóság ugyanis csökkent)

Növekedő kínálat mellett, sokkal jobban ki kell tűnni a tömegből (megfelelő marketinggel, profi fotókkal és szövegekkel, 3D sétával, videóval, egyéb extrákkal)

Ügyesebben kell tárgyalnunk a leendő vevővel, lévén, kevesebb az érdeklődés, és ha elveszítjük, nehezen találunk a helyre.

Sokkal gördülékenyebben kell lebonyolítani az ügyletet, a túl hosszú és körülményes ügyintézés miatt is visszaléphetnek a vevőink (akik szintén nem biztos hogy kellően rutinosak, ingatlanvásárlás terén)

Miben tud segíteni egy HOZZÁÉRTŐ (lényeges) ingatlanközvetítő, hogyan oldja meg a fentebb említett kihívásokat?

Ármeghatározásnál pontosan ismeri az adott kerület/térség/település ingatlanpiacát. Napi szinten követi a változásokat, több tucat, akár több száz ingatlant adott már el ott, és jelenleg is hirdet több ingatlant, ebből következik: látja a végleges eladási árakat, a különböző árú ingatlanok érdeklődési volumenjét, a vevők visszajelzését, az alku mértékét, megközelítőleg tudja mennyit hajlandóak fizetni bizonyos ingatlanokért.

Ismeri a vevőket.

Egy jó ingatlanos nyilvántartást vezet a „kereső” ügyfelekről, pontos igényekkel, így azonnal ki tudja nekik ajánlani az ingatlant, ha az megfelel az elképzeléseknek. Egy ilyen kereső adatbázis aranyat ér, egy lassuló piacon, ahol „lasszóval kell fogni” a vevőket!

Sokéves tapasztalat.

Ne felejtsük el: az ingatlanosok egy része már az előző, ennél nagyobb válságban is a szektorban dolgozott, tapasztalt már ilyet, tudja mit kell tenni!

Professzionális marketing

„Kitűnni a tömegből”. Professzionális marketing anyagok készítésével a limitált számú vevők közül többen fognak a mi hirdetésünkre telefonálni, ezt egy megfelelő szakember szavatolni tudja.

Gördülékeny ügyintézés, és kényelem

Nem véletlenül hagytuk az utolsó szempontnak ezt, ami 1 évvel ezelőtt talán az elsők között szerepelt volna. Egyrészről, segít rutinosan lebonyolítani az ügyletet, legyen szó adásvételről, földhivatali ügyintézésről, vagy finanszírozásról, így kevesebb a valószínűsége annak, hogy a vevő a körülményesség miatt álljon el az ügylettől. Másrészről fejfájástól mentesen jobb érzés eladni az ingatlant, ha tudjuk hogy az adásvételt nem mi vesszük a nyakunkba, az utánajárással és a problémákkal együtt, hanem egy hozzá értő, akinek ez a dolga.

Ingatlant adna el? Keressen fel minket, és az előbbi előnyöket szavatoljuk Önnek!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük