Hibák amiket ne kövess el, ha megbízol egy ingatlanost!

Számtalan hibát elkövethet az ember egy ingatlan eladása során, aktuális cikkünk az ingatlanos megbízásával kapcsolatos hibákat tárja fel. Nem, nem arra gondolunk, hogy az lenne a hiba, hogy ingatlanosra bízod az eladást (akinek mellesleg ez a szakmája) , hanem sokkal inkább a megbízás feltételei, körülményei kapcsán elkövethető hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet!

Az ingatlanosok szerepe felértékelődni látszik a jelen kor (2023) ingatlanpiacán, ahol egy lassulú, kínálati piac van kialakulóban. Következésképpen az ingatlanközvetítők szerepe drámaian megugrik.

Összegyűjtöttünk 4 dolgot, amire érdemes odafigyelned, ingatlanos megbízása kapcsán. A leggyakoribb magatartások, amiket az eladók elkövetnek, és szerintünk talán nem bizonyulnak hosszú távon (rövid távon sem) a legjobb döntésnek.

Azt bízom meg, aki a legmagasabb árat mondja

Szituáció: több ingatlanos is megnézi az ingatlanom, A személy mondd egy árat rá, amit én alacsonynak gondolok (esetek többségében ez lesz a reális), B személy mond egy elképzeléseimnek megfelelő árat, C személy pedig a példa kedvéért 30%-kal magasabb árat, mint amit a B.

Sok esetben azt az ingatlanközvetítőt választja az ember, aki a legnagyobb eladási árat javasolta. Ám sajnos nem attól függ, mennyiért kel el az ingatlanom, hogy milyen árcédulát írok rá, hanem sokkal inkább attól, mit hajlandók érte adni az érdeklődők.

Ne ez alapján válassz magadnak ingatlanost!

Azt bízom meg, aki a legolcsóbb

Érdemes- e kizárólag a jutalék mértéke alapján dönteni? A rövid válasz: nem. Egy kicsit hosszabb válasz: Egyáltalán nem, ugyanis annyi mindenen múlik, milyen profittal adunk túl egy ingatlanon, legyen akár a megfelelő ármeghatározásról, vagy hogy túl tudunk- e rajta adni egyáltalán! Vigaszdíj sajnos nincs. Ha bármilyen szakmai hiba miatt az ingatlanos nem tudja értékesíteni az ingatlant, vagy nem megfelelő feltételekkel, sokkal többet buktunk, mint amennyi a jutalék különbség.

Minél nagyobb ingatlanos cég, annál jobb

Ki ne hallott volna a nagy franchiseokról? De közel sem biztos, hogy az kell legyen a szempont a választásnál, ki melyik (mekkora) cégtől jött! Az ingatlanközvetítői hivatás tulajdonképpen egy vállalkozási forma, a legtöbb esetben egy egyéni vállalkozóval fogunk találkozni, aki valamelyik ingatlanközvetítő cég alvállalkozójaként jár el. Tehát végsősoron teljesen mindegy melyik céggel van szerződése, az ingatlanos személye, és szakmai tapasztalata a fontos! A „melyik cégtől jött” kérdés helyett sokkal inkább a következő kérdéseket érdemes megvizsgálni: mióta dolgozik a szakmájában, milyen tapasztalattal rendelkezik, milyen típusú ingatlanokkal foglalkozik, melyik környékre specializálódott.

Egyszerre több ingatlanost bízok meg

Tudjuk, hogy nagyon sokan ódzkodnak a „kizárólagos” megbízástól, ám a kizárólagosságnak több előnye van, mint hátránya. Lássuk!

Elegendő egy személlyel tartanod a kapcsolatot, ő intéz mindent, és vállalja a kizárólagos megbízással együtt a kizárólagos felelősséget is az eladás eredményéért!

Az ingatlanos sokkal-sokkal motiváltabb, hogy minél jobb kondíciókkal, minél gyorsabban eladja az ingatlanod, hajlandó invesztálni is az eladásba (videó, 3D séta, home staging, különböző szakemberek költsége) hiszen tegyük fel a következőt: megbízol 4 ingatlanost, hogy hirdesse az ingatlant. Melyik ügylettel fog foglalkozni kitüntetett figyelemmel? Azzal, ahol ¼ esélye van arra, hogy pénzt keressen, vagy ahol sikeres értékesítés esetén 100%? Persze, hogy a második! A közvetítőnek vigaszdíj nincs! Ezért azt fogja kiemelten kezelni, ahol a legnagyobb esélye van sikerrel zárni az ügyletet!

Sokkal jobban jársz, ha 1 ingatlanost bízol meg!

Én is hirdetem, hátha magam adom el!

Hasonló hátrányai lehetnek ennek a magatartásnak, mint amit az előbbi pontban kifejtettünk. Csábító az, hogy elméletben megspórolhatod a közvetítő jutalékát az ügyleten, de onnantól kezdve, hogy te is hirdeted, életbe lép ugyanaz a szituáció, ami akkor, ha más ingatlanos is van az ügyletben! Bízz meg a szakértődben, csináljon ő mindent, és hidd el, kiemelten fog kezelni, hajlandó lesz pénzt, időt, energiát befektetni az ingatlanod eladásába, amivel nagy eséllyel jobban jársz, mintha megspóroltad volna a jutalékát!

Eladnád ingatlanod? Bízd szakértőkre, keress minket bizalommal e-mailben, facebookon, vagy telefonon!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük